FARELER
Fare ve ilaçlanması
Fare memeli canlılar grubundan kemirgen bir canlıdır. Memeli canlı olması nedeni ile doğurarak üreme sağlayan fare, memeli canlılar arasında en sık üreyen canlı türüdür. Çok esnek vücutları olan fareler küçük deliklerden bile rahatlıkla girip çıkabilirler. Koku alma duyuları keskin olan fareler çok hızlı koşabilirler. 4 tane ayakları, uzun kuyrukları ve büyük kulakları olan farelerin boyları türlerine göre
değişmektedir. Çok güçlü dişleri olan fareler taş, beton ve hatta mermer gibi çok sert maddeleri bile kemirebilirler.
Birçok türe sahip olan fareler yaşadıkları alanlara göre isimlendirilir. Tarla faresi, çatı faresi, lağım faresi, ev faresi gibi fare türleri bunlardan bazılarıdır. Çatılarda, bodrumlarda, bahçelerde, tarlalarda, çöplüklerde, kanalizasyon giderlerinde yaşayan fareler çok mikroplu canlılardır. Bu alanda buldukları her türlü madde ile beslenme sağlayan fareler özellikle ev içlerinde insanların gıda maddeleri ile beslenme sağlayarak hastalık bulaştırabilirler.
Aç kaldıklarında çatı faresi ve lağım faresi gibi büyük fare türleri ev içlerinde uyku halinde olan insanları ısırabilirler. Fare ısırmasısonucu da insanlara birçok tehlikeli hastalık bulaşabilir. Verem, tifüs, kuduz, parazit hastalıkları, humma, grip, sodoko hastalıkları bu hastalıklardan bazılarıdır. Özellikle veba hastalığını insanlara bulaştıran fareler eski tarihlerde birçok insanın veba hastalığından ölümüne neden olmuş canlılardır. Farelerin en önemli özelliklerinden birisi de ağızlarında salgıladıkları narkoz etkisi sağlayan sıvıyı deri üzerine bırakarak deriyi uyuşturmaları ve böyle ısıracakları canlıların ilk etapta hiçbir şey hissetmemelerini sağlamalarıdır.
Rahatlıkla yiyecek bulabilecekleri ev, fırın, lokanta, yiyecek deposu, kiler, mutfak gibi alanlarda sık görülen fare, yılda 5-6 kere üreme sağlayarak memeli canlılar dünyasının en sık üreme sağlayan canlılarıdır. Her üremelerinde 10-15 arasında yavru yapan fareler 1 yılda ortalama 100?e yakın yavru yapar. Sıcak ve soğuk haer ortamda yaşayabilen fareler tek olarak hareket eder fakat toplu halde yaşarlar. Türlerine göre farklı boylarda olan fareleri küçük ve kedi büyüklüğünde olan türleri vardır. Büyük farelere halk arasında ?Keme? adı verilir. Fare türlerinden bazıları; lağım faresi, çatı faresi, hasat faresi, orman faresi, keseli fare, çekirge faresi, yeleli fare, tarla faresi, kör fare, kanguru faresi, fındık faresi, kuş faresi, dikenli fare, çöl faresi, hamster?dır.
Fare ile bireysel olarak mücadele etmek farelerden kurtulmak için yeterli değildir. Kalitesiz fare ilaçları, fare tuzağı ya da fare kapanı ile fare yakalamaya çalışmak hem zaman hem de para kaybıdır. Farelerden kısa sürede toplu halde kurtulmak için profesyonel destek gereklidir. Bu konuda fare ilaçlama şirketlerinden destek alınmalıdır. Fare ilaçlama şirketleri etkili ilaçları ve farklı fare ile mücadele uygulamaları ile farelerden kurtulmanızı sağlamaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder